300,000 kroner uventet – hva skal man bruke pengene til?

Spørsmål:

Jeg har fått 300 000,- uventet..Hva burde jeg gjøre med de?
Har egentlig alt jeg trenger, alle jeg har spurt hittil har sagt:»spar de» men jeg spør:» til hva?»

Har noen noe forslag?

Svar:

Første du skal gjøre er å gå til Lane.no hovedside og finne ut hvilken bank som gir deg best rente på pengene, deretter kan du sette deg ned i god tid og finne ut hva du vil bruke eller investere i.

Jeg ville nok:
– Spart til bolig
– Investert i akskjer/aksjefond
– Benyttet BSU

Mitt forslag:
– 100 000 i akjsefond (Skagenfondene)
– 20 000 på BSU (Nesset Sparebank)
– 180 000 på sparekonto (sparesmart.no)

En finansrådgiver ville jeg ikke gått til. Disse ber deg bare gjøre det som ganger dem selv.

300 000 er veldig greit som egenkapital til boliglånet. Husk det.

Hvis du absolutt ikke har noe å bruke 300.000 på på en stund (f. eks tilbakebetale lån, investere i ny bolig, pusse opp, investere i båt, bil, hytte, sommerhus etc.) vil jeg anbefale å sette 200.000 i et aksjefond (anbefaler Skagenfondene, gjerne et av de med halvgod risk/avkastning). Over tid vil dette gi deg en langt høyere rente enn en sparerente, men da bør ikke trenge pengene før om minst 5 år. De resterende 100.000 ville jeg ha hatt på en sparekonto for uforutsette/impulsive utgifter, som ny TV, ferie, erstatte et ødelagt kjøleskap osv.

Hvis jeg forstår deg riktig er du i en heldig situasjon ved at du ikke har  lån eller planer om å investere i bolig, og dermed trenger du ikke egenkapital i nær fremtid. Allikevel er ikke 300.000 mer enn at det ikke skal bli noe problem å få utgiftene til å strekke til. Bare se på eksemplene over, derfor råder jeg deg til å ikke rote de bort på tull. Det verste som kan skje ved at du ikke bruker de er at du må spe på pensjonen din med pengene og rentene.

VN:F [1.9.22_1171]
Stem over denne artikkelen.
Rating: 3.9/5 (9 votes cast)
300,000 kroner uventet – hva skal man bruke pengene til?, 3.9 out of 5 based on 9 ratings