• Laster aksjedata...

*
Energien
*
Telefonen
*
Transporten
*
Lån til bil
*
Forsikringen

Energien
Det er mange penger å spare på el-, vann- og varmeregningen, hvis man husker å:
*
Senke temperaturen fra 21 til 20 grader og samtidig senke varmebudsjettet 5 prosent. Tar man på en genser og senker varmen ytterligere en grad, sparer man 5 prosent ekstra.
*
Venne seg til å slukke lyset i alle de rommene, man ikke bruker og sette sparepærer i lampene, etter-hånda som lyspærene er brukt opp. Mens vanlige pærer brenner ca. 1.000 timer, kan de beste elsparepærene brenne mellom 8.000 og 10.000 timer.
*
Være oppmerksom på vaskevanene sine: Bruk bare kokvask, når det dreier seg om ekstremt skitten tøy. Alminnelig skitten tøy blir faktisk ren ved 60 grader og det meste kan til og med bli greid ved bare 40 grader. Fyll maskinen helt opp. La såvidt mulig være med å bruke tørketrommel. Det kan koste opp mot et par tusentall kroner om året, hvis man bruker tørketromler 4-5 ganger om uken.
*
Passe på kraner eller toaletter, som løper. Utette kraner og WC kan koste flere tusentall kroner ekstra på vannregningen.
*
Alltid å tine opp mat i kjøleskapet og utnytte ettervarmen, når man baker eller lager mat ved å slukke for ovnen eller kokeplaten 5-10 minutter før brødet eller retten er ferdig. Så kan man spare 10-20 prosent av energiforbruket.
*
Investere i en modell med lavt energiforbruk, når man skal kjøpe vaskemaskin, fryser eller andre hvitevarer. Ofte er disse modellene dyrere. Til gjengjeld har de rask tjent seg inn i spart energiforbruk. Varene er energimerket på en skala fra A-G, hvor A betyr lavt strømforbruk, mens G står for høyt forbruk.
Telefonen
Tidligere, da det var monopol på teleområdet, var det generell dyrere at tale i telefon enn det er i dag, hvor det er mange selskap, som konkurrerer om å tilby forskjellige former for abonnement og service.
Til gjengjeld er markedet langt mer uoverskuelig nå, men Telestyrelsen har en fremragende hjemmeside med en oversikt over hvilke løsninger det er de billigste i forhold til forskjellige former for telefonforbruk. Sjekk forbruket din her
Forbrukerstyrelsen har også testet mobilpriser. Klikk inn på forbrukerstyrets hjemmeside , og se, hvilke muligheter, betaler seg best.
Billig periode
Kjenn de tidspunktene hvor det er billigst å ringe eller søke på nettet. Teleselskapene har forskjellige billig-perioder, men som tommefingerregel er det halv pris å ringe og enda mindre å gå på nettet på søndag, og det er også billigere om natten, sent om kvelden og tidligere om morgenen.
Det kan være mange penger å spare ved å surfe på nettet til nattakst fram for på hverdager mellom kl. 8 og 16.
På internett finner man også de forskjellige leverandøren av den såkalte IP-telefonien. Med IP-telefoni kan du ringe for helt ned til omkring 10 øre i minuttet – også selv om du ringer til den andre siden av jorden til en fastnettelefon! Hvis mottakeren av oppkallet har samme service taler dere gratis.
Synes du for øvrig at telefonregningen din virker uforståelig høy, og får du ikke automatisk en utskrift av samtlige oppkall, så bet selskapet om å få det og gå igjennom den. Det har vært mange klager over og saker med feil telefonregninger.
Transporten
Kjører man i tog eller buss hver dag, betaler det seg å kjøpe månedskort, og kjører man atskillige ganger hver uke, bør man kjøpe titurs-kort eller klippekort. En enkeltbillett er dyr, f.eks. koster en to-soners billett i HTområdet 17 kr. mens et klippekort med ti klipp fås for 110 kr., altså 11 kr. pr. klip.
Skal du reise langt, og er de under 26 år eller pensjonist så reis med tog på billigdager. Ellers forhør deg hos DSB om den såkalte oransje billetten og andre former for rabatter.
Hvis du ikke vil unnvære bil, så vær oppmerksom på at ved å kjøpe en bil, som kjører i 15 KM på literen fram for en som bare kjører i 11 KM på literen kan man spare 4-5.000 kr. om året i mindre bensinforbruk og krysse avgift.
Du kunne også overveie å fylle opp bilen med passasjerer, så dere er flere til å dele bensinutgiftene.
På Vejdirektoratets pendlern kan du finne mulige passasjerer til å pendle med. Hvis det dreier seg om enkeltturer mellom større danske byer så kan du besøke turen.dk kan du få et heis eller tilby en plass i bilen. Tjenesten er gratis og formålet er at alle sparer penger på transport
Lån til bil
Skal man låne til å kjøpe bil, gjelder det om å innhente flere lånetilbud. Det er hard konkurranse på billån, og det kan være mange tusentall kr. å spare ved ikke bare å spørre sin eget bank. Sjekk evt. på www.mybanker.dk eller www.penge.dk for å se hva et billig billån må koste. Når man låner penger til en bil, betaler man også diverse gebyrer og kostnader til staten. Vær oppmerksom på at ÅOP ikke tar høyde for at de ikke som rentene kan bli trukket fra i skatt. Et lån til en lav rente med høyere etableringskostnader kan derfor se bedre ut i ÅOP i forhold til et lån med litt høyere rente og krysse etableringskostnader.
Forsikringen
Noen forsikringer er lovpliktige. Har man hund skal den være ansvarsforsikret, og har man bil, skal man tegne en bilansvarsforsikring. Og er det lån i bilen, forlanger den, som har finansiert lånet at den er kaskoforsikret.
Hvis man kjøper en billig brukt bil, kan forholdet mellom utgiftene til kaskoforsikring og bilens verdi være helt ute av proporsjoner, og hvis bilen bare koster kanskje 10.000-20.000 kr., og er kjøpt kontant, bør man overveie å droppe kaskoforsikringen og nøyer seg med den lovpliktige ansvarsforsikringen.
Ansvarsforsikring
En ansvarsforsikring er viktig å ha. Den dekker, hvis man er skyld i at et annet menneske kommer til skade, og har man ingen forsikring, kan man i verste fall stå med et erstatningskrav på flere hundre tusentall kroner, man selv må betale.
En ulykkesforsikring er også verdier å overveie. Den dekker, hvis man kommer alvorlig til skade og blir ufør.
Det skal du undersøke …
Når man skal finne fram til de beste og billigste forsikringene, bør man undersøke pris, dekning, egenandel og andre betingelser i forskjellige selskap. Mange selskap tilbyr «samlerabatt», og noen selskap nekter likefrem å tegne en bilforsikring, hvis ikke man har minst en annen forsikring samme sted.
Under alle omstendigheter betaler det seg å ringe rundt og forhøre seg om mulighetene, så man kan vurdere om det er best å «shoppe» eller å samle forsikringene sine ett sted.
Sjekk fagforeningen din
Undersøk også om fagforeningen din har en kollektiv forsikringsordning, som det kan betale seg å være med i.