Inflasjonen i Kina akselererer

Offentliggjort 09.07.11 kl. 05:27

Forbrukerprisene fortsetter med å stige. Enorme prishopp i juni kan framtvinge flere rentestigninger.

Måned etter måned er prisene i de kinesiske butikkene steget, men det er lang tid siden at prisene er steget så mye som tilfellet var i juni.

Lørdags inflasjonstall, beregnet ut fra en indeks bestående av blant annet de mest vanlige forbrukssvareren, viser en økning på 6,4 prosent sammenlignet med prisen for de samme varene og ytelser i juni 2010.

Det er den høyeste inflasjonen siden juni 2008, da prisene hoppet 7,1 prosent opp.
Kan tvinge rentene opp

Den høye inflasjonen kan tvinge sentralbanken til igjen å sette opp rentene for å dempe prisutviklingen og for å komme eventuelle sosiale uroligheter i forkjøpet.

Regjeringens målsetting er å holde stigningen i inflasjonen på under 5,5 prosent. Så sent som onsdag ble renten i Kina igjen satt opp. Den femte stramningen av pengepolitikken siden oktober 2010.

Regjeringen har dessuten atskillige ganger strammet kravene til bankenes reservebeholdninger for derigjennom å legge en demper på utlånene til forbrukere og virksomheter.
Matpriser stiger markant

Særlig matvarer er blitt mye dyrere det siste året. I juni steg fødevareprisene med 14,4 prosent. Og svinekjøtt, kinesernes foretrukne kjøttspise, kostet 57,1 prosent mer i juni enn for ett år siden.

Økonomer regner imidlertid med at de mange renteøkningene og tiltakene overfor bankene vil dempe inflasjonen året ut.

– Det er med på å redusere den økonomiske veksten, og vi forventer også avtagende vekst i forbrukerprisene i annet halvår, sier økonom Ken Peng fra banken BNP-Parisbas i Beijing.

VN:F [1.9.22_1171]
Stem over denne artikkelen.
Rating: 4.2/5 (6 votes cast)
Inflasjonen i Kina akselererer, 4.2 out of 5 based on 6 ratings