• Laster aksjedata...

Solidariteten går fløyten og individualismen vinner fram – nå også når det gjelder boliglån.
Tirsdag ble den nye lånetypen SDO/SDRO vedtatt i Folketinget. Siden har spekulasjonene om effekten av de nye lånene vært mange:
Er vi ved å ødelegge et ellers velfungerende realkredittsystem eller er det bare en naturlig utvikling på de finansielle markedene?
De færreste ved det. Og det er vel i seg selv et problem.
Får du fordel av SDO?
De nye lånene til finansiering av våre boliger tilbys av bankene. Det er ingen 30 års regel, ingen regel om max. 10 års avdragsfrihet og intet krav om 1-1 forhold mellom lån og bak ved obligasjon.
Effekten av endringene er, at SDO’er stiller tre grupper av låntagere er best:
1. De velhavende
2. De velinformerte
3. De nåværende boligseierne 1.
Har du penger, så kan du få…
Den nye lånestypen bryter tradisjonen bak de «gamle» lån med sikkerheta hvor vilkårene er ens for alle.
Ved SDO’er forhandler hvert låntager selv sin ytelse med banken. Og her er den mest velhavende delen av befolkningen best stilt, da hans muligheter for å forhandle seg til en lav rente er best. 2.
Har du kunnskap, så kan du få…
At lånemarkedet blir svært gjennomskuelig for lånetasjene er indiskutabelt. Boligeierne får vanskelig ved å gjennomskue renten på sitt lån.
Derfor vil de velinformerte lånerne ha bedre vilkår for å gjennomskue og sammenligne de tilbudene som får fra forskjellige leverandører. 3.
Har du bolig, så kan du få…
Forskjellen mellom den første smånedsytelsen på ett alminnelig 30-årig lån og et 30-årig avdragsfritt lån er 1.200 kroner pr. lånt million. Med de nye lånene, er det åpnet opp for muligheten for lån, hvor man nedsbetaler enda mindre enn ved de nåværende avdragsfrie lånene – altså hvor gjelden stiger i lånets løpetid.
Våre beregninger viser, at den nye muligheten for negativ amortisasjon, som muligheten kalles, kan senke første ytelse i samme størrelsesorden som innførselen av avdragsfrihet gjorde.
Mange eksperter har i ukens løp gisnet om utviklingen i husprisene, når SDO’er trår i kraft 1. juli 2007. Om boligprisene blir likeså varme som den lovet sommervarmen, vil bare tid vise. Men at de lavere ytelsene har potensial til å få boligprisene til å stige, som det var tilfellet ved innføringen av avdragsfrie lån, kan ingen visst være uenige i.
Konklusjonen er, at de nye lånene kommer de velhavende, de velinformerte og de nåværende boligeierne til gode. Alle vi andre kan velge de lånene vi kjenner i dag – hvis boligprisene ellers holder seg i ro.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.