• Laster aksjedata...

Offentliggjort 08.06.11 kl. 11:53
De fleste store landene i Europa skal til valg i 2012 og 2013.
Dermed blir framtiden for Eurosonen avgjort av velgerne. Det er ikke det mest heldige, hvis man spør ING, for velgerne forstår ikke makroøkonomi og har ikke blikk for hva som egentlig foregår i Europa.
Hvis Hellas knekker ukontrollert vil det være en økonomisk katastrofe som kan trekke med andre europeiske land ned i dypet samt knekke banker som har forsikret kunder mot obligasjonsgjeld som ikke blir innfridd, de såkalte CDSeren.
– Det er dessverre ikke et scenarium som er skikkelig kommunisert til ut, eller forstått av de fleste velgerne i Eurosonen, skriver Senior Investment Specialist hos ING, Ad van Tiggelen, i et notat.
Motstridende tilganger
Han er bekymret over at de nordlige landenes befolkninger viser motstand med å støtte de sørlige landene mens befolkningene i de sørlige landene viser stor motstand mot å gjennomføre gjenopprettingsplaner.
– Følelser overvinner rasjonalitet. De grekerne som nå kjemper mot økonomiske oppstramninger, har ikke forstått at Hellas vil bli et u-land, hvis de skifter til Drachmer. Den harde sannheten er at vi alle sammen lever i foreldede samfunn som er blitt del av en globalisert verden. Iskald darwinisme kaster skyggen sin over vårt hyggelige velferdssamfunn, skriver Ad van Tiggelen.
Ikke så galt til og med
Hva som imidlertid er enda mer deprimerende enn det er, hvis man spør nederlenderen at det faktisk slett ikke er så store problemer i Europa. Eurosonens budsjettunderskudd endte på 6 prosent siste år, langt under USA og Englands, mens forholdet mellom gjeld og BNP er på 85 prosent, likeledes slett ikke så gal. Det skal forklares til folket.
– Hvis befolkningene ikke får den beskjeden, eller ønsker å forstå den, kan de ende med å stemme på antieuropeiske og anti-oppstramnings politikere i de kommende årene, skriver Ad van Tiggelen.
Han vurderer at denne situasjonen gjør at krisen i Europa kan være en faktor for investorer i en god stund fremover. Det mener Ad van Tiggelen er synd, siden europeiske aksjer faktisk er temmelig billige for øyeblikket, spesielt sammenlignet med lave renter på obligasjoner.