Lån kan være nyttig til mye – spesielt når det dreier seg om større investeringer, om hytte, hus, bil og båt. Lånet gir deg midler til å betale for det du normalt sett ikke ville hatt råd til. Det er samtidig viktig å huske på at pengene man låner ikke er ens egne. De må betales tilbake – gjerne med en del renter og gebyrer lagt på. En rekke andre forpliktelser følger også med. Da er det greit å vite om en i det hele tatt trenger et lån.

Hva og hvor mye trenger du?

Første bud er å behovsprøve investeringen man ønsker. Dette vil være svært individuelt, da behovet vil variere alt etter alder, bosted, livssituasjon og økonomi. Noen investeringer vil helt klart kreve lån for de fleste (for eksempel bolig). Andre, for eksempel bil, vil variere alt ettersom hva man har behov for.

Ofte kan det være lurt å forhøre seg med noen man kjenner. Samtidig er det også viktig å huske på at investeringen også kan medføre seg kostnader i seg selv, eksempelvis drivstoff til bil.

Neste steg er å vurdere hvor stort lånet skal være. Noen velger å ta opp lån for å dekke andre bankers egenkapital for bolig. I slike tilfeller vil det være nok å låne dette beløpet. Har man allerede spart opp en del av totalbeløpet, kan lånebeløpet være mindre. Dermed får man også mindre kostnader i forbindelse med lånet.

Vurder dine egne nedbetalinger

Høyere lån fører til mer i renter og gebyrer. Månedsbeløpet blir også høyere i takt med beløpet. Det er viktig å vurdere hvor mye en evner å betale hver måned før en bestemmer seg for det endelige lånebeløpet. Man skal gjerne ta så lite som mulig, men man må samtidig være forberedt på å kunne betale uforutsette utgifter.

Her må du ta både inntekter og utgifter du allerede har med i beregningen. Sett gjerne opp en oversikt i form av et budsjett, slik at du er sikret å ha nok til å dekke både lånet og de andre utgiftene på slutten av hver måned. For å minimere utgiftene dine, bør du finne lånet med lavest rente. Dette innebærer å sammenligne flere lån, samt å ikke gå for et første og enkleste du finner.

Selv om mange ikke tenker over det er å handle på kreditt også et lån. Du drar kortet, og utstederen av kortet betaler transaksjonen. Senere sender de deg regningen, ofte med renter hvis du venter lenge med å betale tilbake.

Uansett om du ønsker kredittkort eller lån, er det en god idé å sammenligne mulighetene som finnes på markedet. På Matchbanker.no kan du sammenligne tilbydere av kreditt og andre typer lån. Matchbanker.no viser deg vilkår, fordler og ulemper med lånene, så du kan finne et lån som passer din økonomiske situasjon.

Konsekvensene av å ikke betale i tide

Å ha et lån fører med seg mange forpliktelser, blant annet å betale tilbake en fast månedlig sum av lånet. Du avtaler på forhånd størrelsen på summen med banken, men i en viss periode (ofte ett år), eller i enkelte måneder, behøver du kun å betale rentekostnadene. Best er det uansett å betale den fulle faste summen hver måned, da rentekostnadene øker over tid om du lar være å betale ned på selve lånet.

Om du grunnet en endring i den økonomiske situasjonen, eller fordi du rett og slett glemte det, lar være å betale, kan du få betalingsanmerkninger. Får du flere slike, kan det bli vanskeligere å skaffe seg lån senere i livet. Gebyrene vil i tillegg også øke. Har du tatt lån med pant i hus eller bil, kan disse i verste fall bli tvangssolgt, men bankene prøver selvsagt å løse situasjonen før den går så langt.

Velg smart

Når du vurderer å investere i lån, er det viktig at du tar alle disse punktene i betraktning. Har du funnet ut at et lån er den rette løsningen for deg, er det viktig å velge smart. Det finnes mange typer lån på markedet og mange lånetilbydere. Velg typen som passer best til hva du ønsker å bruke pengene på. Husk også å sammenligne flere banker. Tilbudene kan variere svært mye, så her er det mange penger å spare. Å velge det billigste er likevel ikke alltid det beste alternativet – vær også nøye med å lese vilkårene.