• Laster aksjedata...

* Utbyttemuligheter
* Begrenset risiko
* Skatt
* Deltagelsesgrad og innfrielseskurs
* Rådgivning
Utviklingen på valutamarkeda avspeiler i høy grad landenes innbyrdes økonomiske styrke og inflasjonsutvikling. Men også geopolitiske forhold, herunder politisk ustabilitet og kriger, kan påvirke valutakursene i kortere eller lengre perioder.
Selv om utsvinga i valutakursene typisk er mer behersket i forhold til aksjer og obligasjoner, utgjør investeringer i valuta et interessant plasseringsalternativ. Ved å investere i valutasindekserte obligasjoner er det mulig selv med beherskede valutaskursutslag å oppnå ganske attraktive utbyttesmuligheter sammen med en begrenset tapsrisiko.
Hovedstolen på obligasjonen garanteres av utsteder – ofte en større virksomhet, som har behov for å låne penger. Utstederne har normalt en meget høy kredittverdighet og/eller en offentlig garanti bak seg.
Utbyttemuligheter
En valutaindekserte obligasjon skal betraktes som en mellomting mellom en investering i en valuta og i en obligasjon. Figuren viser utbyttemulighetene fram til utløp på henholdsvis valuta, obligasjoner og valutaindekserte obligasjoner.
En investering i valuta gir mulighet for å oppnå både positive og negative utbytter. En obligasjon kjennetegnes ved et mer sikkert utbytte og en mindre tapsrisiko. Valutasindekserte obligasjoner kan gi ganske store utbytter – selv om historiske utbytter ikke er en pålitelig indikator for framtidige utbytter – og samtidig har de en begrenset tapsrisiko.
Utbyttet på en valutaindekserte obligasjon følger utviklingen i en på forhånd valgt valutakurs. Det vil være mulig å investere i enten et valutakursfall eller en valutakursstigning. Utbyttet avhenger av, hvor meget valutakursen endrer seg i obligasjonens løpetid, samt hvor stor en andel (deltakelsegrad, se nedenfor) investor får av denne stigningen.
En valutaindekserte obligasjon betaler normalt ikke renter eller bare en meget begrenset kupongrente. De rentebetalinger som investor normalt får ved en tilsvarende obligasjoninvestering, benyttes i stedet til å kjøpe en andel i kursutviklingen på valutamarkedet. Jo mindre løpende kupongsbetaling, desto større andel (deltakelsesgrad, se nedenfor) av en eventuell kursendring oppnår investor.
Begrenset risiko
Bare hvis obligasjonen selges før utløp, kan det være risiko for at obligasjonen ligger under kurs 100.
Nordea stiller løpende priser i obligasjonens løpetid på de utstedelsene som Nordea har formidlet, så det er praktisk å selge, før obligasjonen utløper. Men den lave omsetteligheten på denne typen obligasjoner betyr at forskjellen mellom kjøp- og salgskurser er større enn på de mer omsatte papirene, så kostnadene ved et salg vil normalt være større.
Hvis investors investeringshorisont minimum svarer til den valutasindekserte obligasjonens løpetid (typisk 2-3 år), og obligasjonen derfor beholdes til utløp, begrenser tapsrisikoen seg til forskjellen mellom kurs 100 (utløp) og utstedelseskursen, samt «mistet» inntekt ved en alternativ plassering av pengene.
Skatt
Valutaindekserte obligasjoners hovedstol, kurstillegg og renter avregnes typisk i danske kroner. Men skattemessig sidestilles valutaindekserte obligasjoner som investering i fremmed valuta.
Investerer du for frie midler, beskattes utbyttet som kapitalinntekt og med fradrag for kurstap etter realisationsbeskatningsprincip.
Investerer du for pensjonmidler, beskattes utbyttet med 15 prosent, og eventuelle kurstap kan motregnes akkurat som utbyttet på aksjer og obligasjoner.
Deltagelsesgrad og innfrielseskurs
Den andel investor får av valutaskursendringen, kalles deltakelsesgraden. Avhengig av den valgt valutakursen kan det oppnås ganske betydelige deltakelsesgrader. Det er ikke ualminnelig å se deltakelsesgrader på mellom 200 og 500 prosent
Innfrielsekursen på obligasjonen avhenger av deltakelsegraden og valutakursendringen (styrking/svekkelse av valutaen i forhold til starttidspunktet) på den valgt valutakursen: 100100 & (
deltakelsegrad & valutakursendring i prosent)
Utbyttet på en valutaindekserte obligasjon vil derfor ikke nødvendigvis være det samme som på en investering direkte i den underliggende valutakursen.
Eksempel
– – – – – – – – –
– – –

Anta at sveitsersfranc (CHF) svekkes med 5 prosent overfor danske kroner (DKK) i obligasjonens løpetid, og at deltakelsesgraden er 505 prosent. Obligasjonen er satt sammen så den gir et kurstillegg utover kurs 100, hvis og bare så CHF svekkes overfor DKK.
Det betyr at innfrielseskursen ved utløp blir 100 s (100 & 5 prosent & 505 prosent)= 125,25. Hvis emisjonskursen var 100,50 blir kursgevinsten 24,75 kurspoeng.
Er DKK ved utløp derimot uendret eller er svekket overfor CHF når obligasjonen utløper, vil det ikke være noe kurstillegg til obligasjonen. Den innfris derfor til kurs 100,00.


Rådgivning
Ved investering i en valutaindekserte obligasjon oppnås en garanti for hovedstolen og samtidig en spredning av investeringen via deltakelse på valutamarkeda.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.