Tjen penger mens du sover og la andre gjøre jobben for deg. Det er så mange måter å tjene penger på i dag, uten at du behøver å løfte en finger for å få sparepengene dine til å vokse. Det kan kanskje høres ut til å være for godt til å være sant? Ja, det er det kanskje også. Men hvis du gjør et grundig forarbeide kan dette fort bli en realitet. Her skal vi komme inn på en relativt ukjent form for investering, som du kanskje ikke har tenkt på før. Vi vil først som sist, understreke at dette bare er forslag til å tjene penger og du skal forvente en høy risiko for at det ikke går din vei. Hadde det vært så enkelt, ville alle ha gjort det.

P2B lån

P2B lån er et lån hvor privatpersoner kan investere i en bedrift, og hvor du vil tjene penger på rentene. Varigheten av lånet er fastsatt og avhengig av hva bedriften er ute etter. Vanligvis vil bedriften spørre etter en viss sum penger, og investorer kan så velge å investere så og så mye penger i et lån til bedriften. Du vil vite betingelsene på forhånd, og du slipper å ta hele risikoen alene.

Når du låner penger til en bedrift vil du ikke ha noen direkte innvirkning på å driften av selskapet. I tilfelle av mislighold av en låneavtale vil et mellomledd (de som formidler lånet) ta seg av det juridiske og sørge for at inndrivelse går som det skal.

Dette er en type lån hvor du kan investere i selskaper du tror på. Det er selvfølgelig mange veier til målet, men den beste måten er nok å bruke en mellompart, som tar seg av alle kontrakter og følger opp eventuelle mislighold av låneavtalen.

P2P lån

Et alternativ til P2B er P2P. Forskjellen er at dette er crowdfunding til å låne ut til privatpersoner. Å låne ut til privatpersoner kan innebære en viss risiko for deg som låner ut penger, og det er eksempler på selskaper som har prøvd seg i Norge med dette – uten hell. Trustbuddy var et selskap som gikk konkurs i 2015, og hvor investerte penger så å si gikk tapt for investorene.

På den andre siden, er det nok av selskaper i utlandet som klarer P2P lån med suksess, og vi skal ikke lengre enn til Sverige for å se flere selskaper som driver med dette.

Selv om det per dags dato ikke er norske selskaper som driver med P2P lån i Norge, er det nok ikke så lenge før vi ser noe tilsvarende her på berget igjen,

Hvis du vurderer å begynne med P2P eller P2B lån, er det store muligheter for å få sparepengene dune til å vokse jevnt og trutt. Det er smart å sette seg godt inn i hva eventuelle konkurser, mislighold osv., vil innebære for deg, fordi det vil alltid være en risiko forbundet med alle typer investeringer. Sjekk også hvilke alternativer du har i markedet så du velger en plattform som ivaretar dine interesser best mulig.