Forbrukslån

Forbrukslån – Finn det riktige

Om Forbrukslån

Forbrukslån er det mange av. Du kan låne deg fattig på ganske kort tid. Selv om vi har en lav rente for øyeblikket, er det aldri en god ide å ta et lån for å befri en annen gjeld, det er en ond lånesirkel. Hvis det er situasjonen din bør du istedet gå og ta en prat med banken din. Forbrukslån er til de kjøpelystne, som ikke kan vente med å få en ny plasma-TV eller en ny scooter. Vi kjenner følelsen alle sammen – man står nede i butikken og ser på den superlekre skoen, en helt ny spillekonsoll eller et fantastisk golfsett laget av de beste materialene, men har ikke den slags penger i pungen eller på kredittkortet, som det kreves for å kunne gå derfra med god samvittighet.
Heldigvis har nesten alle butikker en eller annen form for forbrukslån – hvorfor? MERSALG er svaret. Kvikklån, Quicklån, forbrukslån, kredittlån osv. er jo alle  laget for å få oss til å bruke så mange penger som mulige så fort som mulig, men det er ikke alltid billige lån de tilbyr. Å spare tid koster penger. Godt vi er et rikt land som har råd til det.

————————————————-

EU-PARLAMENTET: Returrett ved forbrukslån vedtatt

Alle skal ha på 14 dagers returrett på forbrukslån. Det er en av de største nyskapningene i det direktivet om forbrukslån som Europaparlamentet i dag ferdigbehandlet og godkjente med stort flertall.

De nye reglene, som også vil gjøre det lettere å sammenligne, hvor mye det reelt koster å låne til forbruk, vil komme til å gjelde for forbrukslån mellom 1.500 og 562.500 kroner (200-75.000 euro).

Nordmenn har utsikt til markante forbedringer når de i fremtiden skal låne til bryllup, kjøpe bil eller fylle opp under juletreet. Europaparlamentet vedtok i dag nye felles regler for forbrukslån, det skal gi alle europeiske forbrukere bedre mulighet for å sammenligne forskjellige forbrukslån og bedre rettigheter i forhold til f.eks. å angre inngåelsen av et lån. Reglene kommer også til å gjelde de korte – og svært dyre – SMS-lånene som finnes i mange land.

Avstemningen i Europaparlamentet er resultat av forhandlinger med medlemslandenes regjeringer, noe som betyr at reglene nå er definitivt er vedtatt.

Et åpent marked for forbrukslån

Formålet med de nye reglene er også å åpne det 800 milliarder euro store marked for forbrukslån. Det er et marked, som fremdeles er splittet i nasjonale marked, noe som gir færre valgmuligheter for forbrukerne og mindre konkurransedyktige priser. Ideen med de nye reglene er å gjøre det lettere å inngå forbrukslån i andre land, og å sikre bedre konkurranse mellom leverandørene av lån.

De nye reglene vil komme til å dekke forbrukslån og vil gjøre markedet mer oversiktlig for forbrukere og virksomheter. Den største endringen blir at alle kunder skal ha utlevert de samme typene opplysninger, uansett hvor i EU, de tar opp et lån, og det vil bli innført en ny felles EU-metode til å beregne de årlige kostnadene i prosent så forbrukerne kan se de reelle kostnadene ved lånet.

Reglene vil komme til å gjelde for lån mellom 200 og 75.000 euro. (1.500-562.500 kroner) For beløp utenfor denne rammen er det reglene i det enkelte medlemslandet, som gjelder.

Returrett

Direktivet sikrer dessuten at forbrukerne har 14 dagers returrett til å komme ut av avtalene igjen. Dessuten kommer det krav til hvilke opplysninger det skal være i reklamer for lån, liksom det vil komme faste regler for hvordan banken skal kompensere, hvis kunden betaler lånet tilbake før tiden. De nye reglene vil også sikre at man som forbruker ikke henger ved et lån til kjøp av en bestemt vare – f.eks. et fjernsyn – hvis det viser seg at varen er defekt.

Avtalen i boks

Da medlemslandene allerede har gitt tilsagn om at de kan støtte Parlamentets avgjørelse, lukker behandlingen av forslaget. Da landene har to år til å skulle omsette direktivet i den nasjonale lovgivningen, skal reglene senest i løpet av 2010 kunne komme de europeiske borgerne til gode.

————————-

Lån penger til jul og gaver

Det er ingen tvil om at julen er det tidspunktet på året hvor de fleste av oss bruker flest penger. Det betyr at det kan være vanskelig å få det hele til å gå rundt når det skal være penger til alt.

Du trenger heldigvis ikke føle deg alene hvis du har behov for å låne penger i jul og gaver. Mange av oss låner nemlig penger til å feire julen og kjøpe gaver. Faktisk lånte vi omkring 6 milliarder kr. ekstra i julen 2009, noe som betyr at veldig, veldig mange tok ett eller flere lån.

Hvis du vil låne penger til jul og gaver, så skal du ikke velge det første lånet du blir tilbudt. I stedet for å låne penger i butikkene, så skal du lene deg tilbake og velge et lån mens du sitter i ro og fred foran datamaskinen.

Man må se seg godt omkring for å finne de billige  forbrukslån. Et billig forbrukslån sammenlignet med et dyrt kan bety en stor forskjell i hva du sitter igjen med hver måned når du har betalt renter og avdrag for lånet ditt. Like viktig er det at det er stor forskjell på når man igjen blir gjeldfri, dvs. tiden det tar å betale lånet helt. Vi viser deg på denne siden og på de øvrige sidene hvordan du kan sikre deg en god handel.

Forbrukslån i banker eller online?

Et banklån er ofte den billigste løsningen blant annet fordi man i banken er et kjent ansikt, noe som kan gjøre at lånepriser er lavere enn hvis man tar kontakt med en annen låneleverandør. De fleste online utlånerne tilbyr forbrukslån til en høyere rente enn man kan oppnå i en bank. Det skyldes ofte at forretningsmodellen deres handler om å tiltrekke de menneskene som ønsker seg et lån, men som ikke kan eller vil snakke med banken om det eller som kanskje ikke har full oversikt over egen økonomi, og som banken derfor kan finne på å si nei til. De tilbyr forbrukslån med en høyere rente og eller større gebyrer for demå dekke seg inn mot dårlige betalere. Det betyr at hvis du tar opp et lån og betaler det som avtalt hos slik en utlåner så betaler du for mye fordi du også betaler renter for de låntagerne som ikke betaler tilbake i tide og som utlåneren likevel har lånt penger til. Det tilsvarer å forsikre sin Opel Corsa i et forsikringsselskap som ellers bare aksepterer kunder som er unge menn med BMW med 6 sylindere eller mer. Det blir en dyr fornøyelse.

Lave renter og rentesatser på forbrukslån

Billige forbrukslån er ikke bare billige forbrukslån. Det flyr rundt med ord som rente, effektiv rente, variabel rente fast rente, nominell rente prosent osv.. Samtidig har vi gebyrene, som kan være voldsomme. Man skal også være oppmerksom på om renten er fast eller flytende (variabel). Spesielt hvis man låner et stort beløp i kroner og øre, er det viktig å overveie om ikke en fast rentesats i hele tilbakebetalingstiden er den billigste løsningen. Hvis renten er svært lav så kan den over tid etter de fleste meninger bare gå en vei, og det er opp. Sitter du med et stort forbrukslån med en tilbakebetalingstid på 10 år, så er det temmelig viktig for prisen at renten ikke i løpet av de neste 5 årene går fra 10 % til 25 %. Det er vel ikke artig å skulle betale det kvarte av lånet tilbake hvert år for å kunne betale hele lånet tilbake på 10 år?

Forbrukslån uten sikkerhet/pant for lånet

Det er alltid vanskeligere, men sjeldent umulig å ta opp et forbrukslån uten sikkerhet i verdiene dine. Man må forvente at rentesatsene og dermed låneprisene er høyere, når lånleverandører skal risikere mer. Samtidig kan det i noen situasjoner være en fordel for deg å betale en høyere årspris for å unngå at banken tar pant i tingene dine. Går noe galt er det nemlig så banken som eier dette pantet og dermed den delen av dine ting eller verdier som f.eks. kunne være din eiendom/bolig eller bilen din.

Raske søknader til forbrukslån

Det er gode muligheter for å ta opp et ganske billig forbrukslån på kort tid. Mange av de nye og internett-lån-leverandørene tilbyr at man på f.eks. 15 minutter kan få avklart om man er godkjent til et lån. Pass imidlertid på med impulser når du tar opp et lån. Det betaler seg alltid best å ta seg tiden til å forberede seg, å undersøke markedet og å forhandle prisen før man avtaler et lån.

Forberedelse før du søker om forbrukslånet

Før du søker om et forbrukslån enten i en bank eller online hos f.eks. Citibank, GE Capital/Money banker osv., så skal du forberede deg skikkelig. Og fortvil nå ikke. Det er ikke vanskelig eller tidkrevende. Slik gjør du:

1. Skaff deg et overblikk over dine faste utgifter, som f.eks. avdrag, husleie, elektrisitet, vann, tele og internett, aviser, lisens, bil og bensin osv.. Alt.
2. Få overblikk over inntektene dine (lønn etter skatt mv)
3. Trekk årets utgifter fra årets inntekter og divider det som er tilbake med 12 måneder. Nå har du rådighetsbeløpet ditt pr. måned etter faste utgifter.
4. Beregn hvor mange penger du skal bruke til mat, tøy, gaver, byturer, reiser osv. om måneden på samme måte.
5. Trekk det beløp fra rådighetsbeløpet. Nå har du ditt månedlige overskudd.
6. Til lykke, du har akkurat laget et privatbudsjett!
7. Det siste tallet, overskudet, er det beløp, som du maksimalt kan ha i utgift pr. måned til lånet din. Pass på å være forsiktig med hvor høyt du vurderer dette tallet!
8. Du tar ditt nye privatbudsjett, dine siste tre lønnslipp er og ditt siste skatteoppgjør eller forskuddsoppgjøret fra skatt og setter dem i en mappe.
9. Nå er du helt klar til å få de billige forbrukslånene!
———————

Gjeldfri – hvordan blir man fri fra gjelden sin?

For mange er det et mål på lengre sikt å bli helt gjeldfri ved å slutte å ta opp forbrukslån og diverse andre lån, og i stedet spare opp i banken. For å bli gjeldfri, kan det anbefales at man finner den billigst mulige måte å betale gjelden sin tilbake på. Deretter må man finne et nivå for den månedlige tilbakebetalingen, som gjør at man kan greie seg for resten og til slutt må man så lære å vente med å kjøpe til man faktisk har penger. Det er enkelt og det er i høy grad mulig for de fleste å bli gjeldfri og dermed mer fri.

———–

Forbrukslån

Har du bruk for lån av penger, så har du kanskje overveid et lite og raskt lån. Kontantlån også kalt forbrukslån er et lån du kan få utbetalt i kontanterer. Lånet skal ikke nødvendigvis være beregnet til en bestemt formål. Lånet kan tas i opp der det lånes ut penger. Det kan både være en detaljhandler, et finansieringsselskap, et kjøpesenter eller noe helt annet, men felles for betegnelsene er det, at det ett rask lån og oftest et lån uten sikkerhet. Mulighet for å låne opp til 350.000 kr. uten å opplyse det pengene skal bruke pengene til. Et forbukslån er fint å ha den dagen du finner noe du ikke KAN vente med å eie.

Kontantlån med sikkerhet kan f.eks. være et billån med sikkerhet i bilen.

Kostnadene ved et kontantlån varierer mye og avhenger av beløpets størrelse, renter, gebyrer og andre kostnader samt løpetiden. Avhengig av lånetype og dem som låner ut kan forbrukerens økonomi, kredittverdighet og om vedkommende har andre lån og/eller arrangementer hos långiveren (Det kan f.eks. være flere kontoer i en bank eller flere innkjøp hos en detaljist), også spille en rolle for prisen på lånet.