Før vi går løs på denne problemstillingen er det lurt å slå fast hva digital valuta er. Wikipedia hevder at digital valuta er valuta som man bare kan veksle på elektroniske plattformer. Som regel trenger det ikke være sikkerhet bak og man kan se på det som et gjeldsbrev som er fri for renter.

Eksempler på digital valuta, også kalt kryptovaluta, er Bitcoin, Monero og Cardano. Stadig kommer det også flere typer på markedet. Felles for alle disse er at kontrollen over valutaen ikke er sentralisert, men spredt utover. Samtidig benyttes kryptografi for å holde transaksjoner skjulte, trygge og sikre for alle parter.

Men du lurer kanskje fortsatt på hvordan man bruker digital valuta? Først og fremst er du nødt til å gå til innkjøp av den aktuelle digitale valutaen du har sett for deg å bruke. Dette blir som en investering fordi det er verdi i valutaen i seg selv som kan vokse over tid. Men du må også tenke på at det kan være risikabelt å investere i slik valuta. Akkurat som at gevinsten kan være stor, kan det også være veldig stor risiko.

Når du kjøper digital valuta vil denne vises i en digital lommebok. Deretter bruker du denne lommeboken for å betale når du skal bruke din digitale valuta som betaling for ting du kjøper på nettet. Det er ikke alle steder man kan bruke slik valuta, derfor må du sjekke dette på forhånd.

I din digitale lommebok vil alle krypteringene dine ligge. Transaksjonene vil derfor være helt skjult for andre og det er en svært sikker måte å betale på. Slik sett kan man si at risikoen for å bli svindlet på nettet minimeres. Det vil ikke være informasjon om dine penger i banken å finne via din digitale lommebok, derfor kan du være sikker på at ingen finner informasjon de ikke skal ha.

Flere personer har for eksempel prøvd å hacke seg inn på Bitcoin nettverket, uten å lykkes. Det er fordi systemet bruker krypteringer og blokkjede. Det betyr at hver transaksjon lagres i en blokk som legges til i kjeden. Hele systemet henger altså sammen, noe som gjør det vanskelig å trenge igjennom for folk utenfra. Hver blokk inneholder også to nøkler, én som knytter den til den forrige blokken og én til den nye. Derfor er systemet svært sikkert og ugjennomtrengelig.

Samtidig er hver transaksjon irreversibel. Transaksjonen legger seg til kjeden, men kan ikke fjernes. De kan derfor ikke tukles med av noen, noe som minimerer risikoen for svindel. I tillegg går hver transaksjon svært raskt fordi det ikke finnes noen unødvendige mellomledd.
Hvis du for eksempel er kjent med hvordan betaling fungerer på Maria casino, kan du tenke deg at betaling med digital valuta fungerer på samme måte. Hver gang du satser penger på et spill vil ikke transaksjon gå gjennom et unødvendig mellomledd, men direkte inn i spillet. Samtidig kan summen vokse seg større, slik som med digital valuta.