Det å låne penger kan være smart men det å spare penger kan være ennå smartere. Veldig mange tror at det er vanskelig å spare penger men det er faktisk enklere enn de aller fleste tror. Vi har derfor laget noen tips til deg som ønsker å spare penger istedenfor å låne penger.

Kjøp billig mat

Når man skal handle mat så gjør man flere valg. Hvilket valg du gjør her tenker man ikke så mye over. En boks med mais kan koste mellom 12 kroner og 20 kroner. Akkurat der og da virker det kanskje ikke som noe stor investering men over tid så blir disse pengene et stort beløp. Dette er penger du heller kan spare.

Veldig mange tror at First Price f.eks eller billigere produkter generelt er dårligere enn vanlige produkter men det er ikke slik. Disse produktene er like gode som vanlige, bare billigere.

Kutt ut dårlige vaner

Vi har alle dårlige vaner som koster penger, noen mer enn andre. Noen bruker penger på snus, noen liker å spille på casino eller andre liker å drikke en pils hver kveld. Det er gjerne her de aller fleste har veldig mye penger å spare, for det meste av pengene for de aller fleste går til ufornuftige ting. Når vi skriver ufornuftige ting så tenker vi at alt som man ikke trenger som:

* Lotto
* Shopping
* Snus
* Røyk
* Pengespill
* Sukker

Budsjett

Alt er mye enklere med en plan og det er nettopp det et budsjett er. En plan for hvordan man kan bruke penger og hva pengene skal gå til. Når du har redusert alle utgiftene dine så kan du enkelt bruke et budsjett for å effektivisere det hele. Her legger du inn alle kostnader som:

* Mat
* Husleie
* Strøm
* SFO
* Barnehage

Når burde man spare istedenfor å låne penger?

Hvis man trenger penger akutt så er det å spare penger et dårlig alternativ. Det tar tid og det løser ikke problemet. Hvis det derimot ikke er et akutt problem så kan det å spare penger være et mye bedre alternativ. Da føles det mye bedre enn når man f.eks må låne penger.

Det er viktig å huske på at det å låne penger reduserer kjøpekraften over tid fordi lånet skal betales tilbake med renter. For de aller fleste så vil det derfor gjerne være svært smart å spare penger fremfor å låne de.